Hur känner jag igen en sann profetia innan den går i uppfyllelse?

Det var en hyfsat tråkig lektion en varm vårdag men läraren Lotta1 gjorde det bästa av situationen, hon bara beskrev ämnet så gott och tydligt hon kunde så att åtminstone den som var motiverad kunde ta in det.

Plötsligt föll Magnus1 av sin stol och blev liggande på golvet avsvimmad. Nästan alla samlades i en cirkel omkring honom för att se vad som hände. Lotta bad Jenny1 öppna ett fönster för det var ganska dålig ventilation. Kanske var det därför han svimmade?

Magnus öppnade ögonen och satte sig upp. Med pipig röst och ett förfärat ansiktsuttryck sa han: ”Fredrik1, om du inte genast slutar picka på din pulsåder och lär dig att respektera livet, kommer du att dö!”

Efter att den inledande chocken lagt sig bröt hela salen ut i ett hjärtligt gapskratt. Killen var helt enkelt överkänslig och tålde inte att se någon leka med sina blodådror. Lotta bad alla att avhålla sig från den sysselsättningen och när det blev rast samlades de flesta barnen kring Magnus för att se om de kunde få honom att svimma igen genom att picka på sina pulsådror, slå på dem med stenar, såga i dem med linjaler osv. Det gick inte.

Golden Ninebark flower

Vad har vi för användning av profeter om det inte går att veta vem som är profet och vem som hittar på? Den här artikeln syftar till att ge dig ett antal kännetecken till hjälp för att urskilja vilka budskap som ska tas på allvar.

Grundläggande

Profet bör inte vara ett yrke, även om det alltid har varit ett.

Till Amos sa Amasja: ”Gå din väg, siare, försvinn till Juda — där kan du tjäna ditt bröd med att vara profet! Men här i Betel får du inte längre uppträda som profet, ty detta är konungens tempel, en rikshelgedom.” Amos svarade Amasja: ”Jag är inte profet. Jag tillhör inte det skrået, jag håller boskap och odlar fikon.”
— Amos 7:12-14, Bibel2000.

Det är Gud som väljer talesperson. Därför kan ingen vara säker på att gång på gång få budskap från Gud så fort de efterfrågas av omgivningen. Valet faller ofta på en person som inte för respekt med sig. På så sätt är det budskapet som kommuniceras och inte Guds auktoritet.

Profetiska budskap framförs antingen till personer som uppskattar att höra dem eller till grupper av personer där några individer kan tänkas lyssna. I dessa grupper kan det finnas andra individer med stark ateistisk övertygelse eller ett överdrivet kontrollbehov som vill förhindra att budskapet når fram, vilket skapar besvärliga konflikter.

Människor drivs också av missuppfattningar. Vissa tror att profeten kan påverka budskapet hen fått att framföra och försöker med övertalningar och hotelser få profeten att profetera snällare saker i framtiden. Det är lika smart som att fixa bättre väder genom att hota en meteorolog. Vissa tror att det går att hindra en profetia från att uppfyllas ifall de som den berör inte kan höra den. Så är det förstås inte. Vill du och jag bli informerade i tid måste vi se till att ingen hindrar oss från att lyssna på profeter.

En profet försöker aldrig delta i uppfyllelsen av en profetia som hen har varit med om att förmedla.

Utvärderingsfrågor

Räkna bara de frågor som går att besvara med säkerhet. Får utsagan ≥5p är den troligen given av den heliga anden.

Situation & Miljö

+1p Finns det minst en rättfärdig person som omfattas av budskapet?
(1 Mosebok 18:25) Dessa är särskilt värdefulla för Gud.

+1p Har någon människa uppnått orimligt mycket uppmärksamhet eller respekt p g a människors flockbeteende eller p g a organisation?
(Jakob 5:10) I så fall kan vi räkna 1p om utsagan motsäger den personens teser. Menar sig denne vara talesperson för Gud — se minuset nedan.

-2p Förekommer många falska profeter i sammanhanget?
(Jesaja 9:14-17) I det fallet gör vi klokt i att dra oss undan eftersom vi aldrig skulle uppfatta en profetia i den miljön, och Gud skulle inte skicka någon.

-1p Om utsagan gäller något som redan avhandlas i heliga skrifter, borde alla närvarande redan ha den kunskapen därför att de förväntas studera skrifterna som en del i sin livsfilosofi?

Budbäraren

+2p Är personen rättfärdig?
(Matteus 7:15-20) Räkna 1p om vederbörande tillhör ett annat kön än du själv, för då brukar man ha fel för sig om hur rättfärdiga de är.

+1p Är det förvånande att personen, som annars brukar uttrycka sig mer försiktigt, ens vågar göra ett sådant uttalande?
(Matteus 13:53-57)

-1p Har personen som framförde budskapet något att vinna på det?

-1p Är personen intresserad av psykologi, horoskop, ledarskap eller politik?
Då tycker de förmodligen att det är asfränt att de kan få folk att tro att de har Guds myndighet bakom sina ord.

-1p Har individen en god ställning i samhället?
(Lukas 6:26) För att få det måste man profetera för den här världens gud.

Utsagan

+1p Föregås budskapets framförande av en kamp mellan budbäraren och den heliga anden där budbäraren försöker hålla käften medan anden försöker få henom att prata?
(1 Johannes 4:1) Mer erfarna profeter lär sig när det inte är lönt att försöka spjärna emot, men det bör ändå märkas i ett inledningsskede att de inte har kontroll över sig själva. Ser du inte inledningsskedet kan denna punkt inte tillämpas.

+1p Innehåller budskapet något som vore svårt för en människa att tänka ut, något som låter helknäppt och osannolikt?
(Daniel 2:20,21)

+1p Används ett ordförråd i meddelandet som överstiger vad som normalt utgör personens aktiva ordförråd?

+1p Är budskapet tidlöst, så att det kan vara till nytta för alla människor i alla tider?
(1 Korintierna 14:3,4)

-1p Är budskapet formulerat inom en språklig stilnivå?
(Psalm 12:6 or 7) Eftersom Guds vishet är högre än människors brukar det krävas uttryck från flera olika tidsperioder för att framföra det på ett sätt så att människor kan förstå. Stil är oviktigt.

-1p Visar budskapet tecken på att vara översatt från ett annat språk?
Vissa som leker profeter har försökt efterlikna stilen i King James Version och andra inflytelserika bibelöversättningar där den semitiska syntaxen lyser igenom. Gud har ingen anledning att låta översatt.

-2p Motsäger budskapet Guds vilja?
(Malaki 3:6) Kom ihåg att din egen förståelse av Guds vilja kan vara defekt, så stor noggrannhet krävs här.

Och, om någon skulle ha missat eller glömt denna grundläggande regel:
-10p Försöker budbäraren själv orsaka att budskapet blir sant?
Det är dock ovanligt eftersom det är så uppenbart diskvalificerande.

Profetior i samtiden

Samhället har verkligen förändrats och i viss mån även profetens roll. I det postkristna västerländska samhället möts profetiska anspråk av en blandning av misstro, avsky och frustration över att en institution som många människor valt bort ur sina liv dyker upp på nytt för att vägleda dem. Därför utser inte Gud någon till profet i våra dagar, utan låter vanliga människor profetera sporadiskt när det behövs. Om någon kallades profet skulle den personen drabbas av hat och avsky från de människor som inte accepterar Guds rättvisa. Därmed bör inte heller vi kalla någon för profet.

Förr gick profeten från by till by och ropade ut sitt budskap i den stora stadens gatukorsningar. Idag bor fler människor i städer än i byar2. Varken polisen eller de tilltänkta åhörarna kommer att vara samarbetsvilliga ifall en profet idag ropar ut ett budskap i en gatukorsning, vilket också har lett till att det profetiska ordet tagit sig nya uttryck i städerna:

”Profeternas ord blir skrivna på tunnelbaneväggarna och i trappuppgångarna, och viskas i tystnadens ljud.” — Paul Simon

Med televisionens genombrott begränsades Guds möjlighet att nå ut med profetior under en period, men idag spenderar människor i genomsnitt mer tid på Internet än de tittar på statlig TV. Det innebär att Internet har blivit ett nytt forum, med samma egenskaper som stadens, där profetiska budskap dyker upp på oväntade ställen och i oväntade skepnader. Att lära sig att hitta dem är lika svårt som att lära sig att se kantareller i skogen, men det är självfallet också en vitalare förmåga, väl värd att öva upp.

Vit ros

Magnus tog en paus från att titta på läraren eftersom han måste vrida huvudet så långt åt vänster för att se henne. Mitt emot satt Fredrik och slog på handleden med spetsen av långfingret. Deras blickar möttes. Magnus lutade sig fram och sa: ”Var snäll och sluta med det där! Det är inte nyttigt att hålla på så.”

Fredrik fortsatte knacka sig själv på handleden och Magnus bestämde sig för att inte bry sig. Efter ett par minuter formades en mening i precis den delen av sinnet där det vi tänker säga lagras just innan vi uttalar det. Magnus kände hur munnen öppnades och luft sögs in i lungorna, men han ville verkligen inte uttala den mening som hade formats — att om Fredrik inte genast slutade picka sig på pulsådern skulle han dö. Det var ju fullständigt löjligt! Man dör inte bara för att man knackar med fingernaglarna på handledens pulsåder och Fredrik var, så vitt Magnus viste, kärnfrisk.

Magnus knep ihop läpparna och tittade rakt ner i golvet. Det var skitläskigt. Var kom den meningen ifrån? Skulle det komma mer sådant? Varför gick den inte att bli av med? Han började fundera över vilka visuella förändringar Lotta skulle behöva genomgå för att likna en rosa elefant. Det var inte speciellt vänligt eller respektfullt, men just nu var behovet av något att fästa tankarna på överväldigande stort. ”Fredrik, om inte …” Uttalandet var där igen! Inget ord hade kommit över läpparna men det var riktigt nära den här gången. ”Jag brukar alltid tänka ut minst halva den första meningen innan jag säger något”, tänkte Magnus, ”men den här gången var jag på väg att börja prata redan efter tre ord”. Han böjde sig fram och pressade kinden mot det svala bänklocket. ”Multiplikationstabellen… rädda mig!” Men det hjälpte inte att tänka på annat. Det blev bara värre, för så fort tankarna gled iväg så kom orden tillbaka. Nu blev magen orolig. Magnus prövade olika ställningar att sitta i. Han blev helt matt. Vad var det där som kom flygande? Aha, golvet.

När Magnus vaknade upp viste han vad som hade hänt. Han hade svimmat, och det gjorde inte så mycket. Det är ok att svimma ibland och skylla på vätskebrist eller något liknande — bara det inte sker för ofta. ”Fredrik!”

Ordet kom ur munnen innan han hann reagera. Det var kört. ”Om du inte genast slutar picka på din pulsåder och lär dig att respektera livet, kommer du att dö!”

Skrattet som följde var naturligt. Hade Magnus inte funnit situationen så obekväm och pervers hade han själv varit med och skrattat. Lotta frågade om han stördes av något Fredrik hade gjort. Det gjorde han kanske, men det var ju inte som att han brydde sig. Vad svarar man på en sådan fråga?

Ännu ett år efter händelsen mindes barnen fortfarande vad som hade hänt. ”Din profetia slog inte in. Fredrik lever ju fortfarande.”

Fem år efter profetian gick Magnus och Fredrik fortfarande i samma klass och var mycket goda vänner. Fredriks attityd till livet hade dock inte förändrats. Han brukade rycka av ben och vingar från insekter för att se om de skulle överleva och han uppmanade till våld mot kristna ”för de slår inte tillbaks”.

Klassen skulle göra en resa till fjällen och åka skidor, men fem elever var för fattiga för att kunna vara med. Magnus var en av dem. Så de fem satt istället i ett grupprum och räknade extra matteuppgifter.

Fredrik var däremot med på resan. Det berättas att på väg tillbaks till hotellet från backen kom han ur kurs, åkte ut på en äng och kolliderade med det enda trädet som stod på ängen. Efter en tid i koma dog han.

Referenser
1. Namnen är fingerade.
2. United Nations Population Fund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s